„Doctorul viitorului nu va mai trata omul cu medicamente, ci mai curand va trata şi preveni bolile prin nutriţie” ~ Thomas Alva Edison
„Mǎnancӑ pentru a trӑi, nu trӑi pentru a manca” ~ Cicero
Menţinerea sau restaurarea unor parametri optimi ai stǎrii de sӑnӑtate, un aspect fizic dezirabil, energia necesarǎ activitǎţilor cotidiene sunt direct legate de o nutriţie sǎnӑtoasǎ. In condiţiile in care media abundǎ in reţete de slabire „garantate”, in condiţiile in care curele de detoxifiere sunt pe buzele tuturor, se naşte in mod legitim intrebarea „eu cum mǎnanc?”.
Rǎspunsul ni-l putem da cel mai adesea singuri. Cateodatǎ mergem mai departe, şi ne rǎspundem şi la intrebarea „eu cum ar trebui sa mǎnanc?”. Dar, mai intotdeauna incepem timid sǎ facem nişte schimbǎri in alimentaţie, pe care frecvent nu le ducem panӑ la capǎt deoarece fie nu avem motivaţia necesarǎ, fie le amanǎm din cauza ritmului vieţii cotidiene, fie le abandonӑm presupunand ca ar implica costuri pe care nu suntem dispuşi sǎ le plӑtim, materiale sau emoţionale. Rezultatul este, in cele mai multe cazuri, o cvasi-continuǎ nemulţumire, conştientӑ sau inconştientӑ, legatǎ fie de felul in care arǎtǎm, fie de orele la care ne alimentǎm, şi in mod cert, de ceea ce este in farfuria din faţa noastrǎ.
Cel mai adesea eşecul este datorat abordǎrii singulare a alimentaţiei, care este extrasǎ din contextul mult mai larg al stilului de viaţǎ, şi care include mult mai multe aspecte la fel de importante.
Scopurile programului nutriţional sunt:
- Restaurarea şi menţinerea unei greutӑţi sӑnӑtoase
- Ajutorul oferit clientului in (re)descoperirea mancatului conştient şi a senzaţiilor corporale de foame, saţietate şi poftǎ, dezvoltarea unei relaţii sǎnǎtoase cu alimentul, inclusiv atingerea echilibrului nutriţional
- Tratamentul tulburǎrilor de comportament alimentar (bulimia, anorexia)
- Identificarea şi corectarea comportamentului alimentar de tip emoţional, compulsiv sau reacţional
- Tratamentul altor tulburǎri din sfera psihicǎ in stransǎ legǎturǎ cu alimentaţia (tulburǎri ale afectului, tulburǎri somatomorfe, afectarea stimei de sine)
- Recaştigarea optimismului, increderii in sine, a echilibrului din sfera sӑnǎtaţii fizice şi psihice
- Stabilirea de planuri nutriţionale personalizate si specifice unor afecţiuni din sfera metabolicӑ (diabet, dislipidemii, osteoporozǎ, etc), hepaticǎ (hepatite de diverse cauze, steatoza hepaticǎ) , gastrointestinalǎ (gastrita, ulcer, boala de reflux, colonul iritabil, alergii şi intoleranţe alimentare), cardiovascularǎ (hipertensiune) , hematologicǎ (anemii), cancer, interacţiuni intre alimente şi medicamente
- Stabilirea de planuri nutriţionale pentru anumite schimbӑri fiziologice (sarcinǎ si alǎptare, menopauzǎ, senectute)
- Elaborarea de planuri nutriţionale adjuvante unor situaţii specifice (intervenţii chirurgicale inclusiv din sfera esteticǎ)
Prima şedinţӑ, de evaluare, include, pe langǎ istoricul medical complet, examinarea medicalǎ, mӑsuratori specifice, evaluarea analizelor de laborator şi a altor teste paraclinice şi obţinerea de date referitoare la diversele influenţe asupra sӑnӑtǎţii fizice si psihice (comportament alimentar, alegeri nutriţionale, nivel de stress, stil de viaţǎşi muncǎ, activitǎţi sociale).
Sesiunile sunt personalizate dupa nevoile şi obiectivele fiecӑrui client, orientate cӑtre atingerea şi menţinerea sǎnǎtaţii şi a stǎrii de bine, printr-un plan nutriţional realist.
Planul nutriţional personalizat oferit fiecӑrui client nu cuprinde doar indicaţii privind cantitatea şi calitatea alimentelor, ci se adreseazǎ intr-un sens mult mai larg stilului de viaţa al individului, cu tot ceea ce inseamnӑ acesta.
Urmӑrim schimbarea stilului de viaţӑ si menţinerea acestuia, oferind profesionalism, expertizӑ, suport si motivaţie in toate etapele procesului.