COVID 19 si nutritia

Ce inseamna susceptibilitate la aceasta boala? Ca oricine este expus se poate imbolnavi. Probabilitatea se reduce semnificativ la cei care au facut-o déjà (indiferent de forma clinica,usoara sau severa), si la cei care sunt imuni prin vaccinare sau prezenta unor anticorpi capabili sa atace virusul SARS CoV2 (prin expunere precedenta la alte virusuri asemanatoare structural, vezi copilul de varsta mica).

Forma clinica dezvoltata depinde de foarte multi factori (doza infectanta, durata expunerii, alte boli ale individului, varsta) printre care si sistemul imun.

In general, cu cat acesta este mai competent, cu atat producerea de anticorpi va fi mai rapida si forma clinica mai usoara. Starea de nutritie a individului influenteaza in mod direct capacitatea imuna a acestuia.

De luni de zile circula prin diverse canale un protocol de profilaxie si tratament al COVID 19 al Universitatii Medicale din Norfolk, Virginia, SUA care, desi recunoaste lipsa dovezilor solide in favoarea acestui abord sutine ca exista date semnificative ce recomanda folosirea unor suplimente alimentare: Vitamina C, Vitamina D, melatonina, quercetina, zincul.

Vitamina C (acidul ascorbic) se gaseste in mod natural in fructe si legume. Acestea ar trebui consumate in stare proaspata, netratate termic (temperatura inactiveaza vitamina C). Excesul  poate produce diaree, greata, hiperaciditate si regurgitatii acide, crampe abdominale, cefalee, insomnia, litiaza renala.

Vitamina D este sintetizata in corpul nostru din precursori alimentari in prezenta radiatiei ultraviolete (expunere la soare) sau luata ca atare din surse alimentare (peste gras, carne rosie, ficat, galbenus de ou, lactate grase). In exces poate produce oboseala, somnolenta, cefalee, greata, varsaturi, litiaza renala. Suplimentele ar trebui administrate la masa.

Melatonina se gaseste in masline, nuci, seminte, rosii, rodii, struguri, castraveti

Quercetina se gaseste in ceapa, struguri, mere, fructe de padure, citrice, capere, ceai verde, cafea

Zincul se gaseste in fructe de mare, fasole, nuci, seminte, cereal integrale, lactate, carne. Excesul poate provoca greata, varsatura, diaree, cefalee, crampe abdominal, scaderea capacitatii de a simti gustul, scaderea imunitatii.

Ca sa fiti bine, hraniti-va bine, fiti activi fizic si pastrati distanta fata de ceilalti!

Lasă un comentariu