Obezitatea si COVID 19

Un studiu „fierbinte” (publicat in 26 august 2020), meta-analiza a 75 de studii medicale, demonstreaza numeric ceea ce observational era evident de cateva luni: obezitatea ne face mai vulnerabili la COVID.

Sub conducerea profesorului Barry Popkin si publicat în revista medicală Obesity Reviews, studiul a adunat datele privind pacienti din mai multe țări, printre care Italia, Franța, Marea Britanie, China și SUA. Astfel, cei cu un BMI (indice de masa corporala, IMC) peste 30 kg/mp prezinta riscuri crescute pentru a fi spitalizati (+113%), pentru a necesita terapie intensiva (+74%) si un risc de deces mai mare cu 48%.

Explicatiile pot fi multiple, dar intre ele se incadreaza asocierea altor boli la cei obezi (boli cardiovasculare, dislipidemie si diabet, boli oncologice), modificari metabolice (rezistenta la insulina, sindromul inflamator cronic, apararea imuna deficitara), disfunctii respiratorii (apnee in somn), dificultatea crescuta a unor manevre medicale (intubarea).

In plus, obezitatea pare sa joace un rol negativ si in apararea imuna pe termen lung, ceea ce poate reduce efectul vaccinarii, inclusiv in cazul acestei maladii.

Popkin, BMDu, SGreen, WD, et al. Individuals with obesity and COVID‐19: A global perspective on the epidemiology and biological relationshipsObesity Reviews20201– 17https://doi.org/10.1111/obr.13128

Lasă un comentariu