Prevenirea anemiei feriprive (prin carenta de fier) in perioadele de post

In lipsa unui aport alimentar adecvat de fier se poate instala anemia feripriva. Deoarece perioadele de post la crestinii ortodocsi impun restrictii alimentare privind alimentele de origine animala (carne si derivate, oua, peste), organismul ar trebui ajutat cu un aport crescut de fier din alte surse. Fierul din alimentele de origine vegetala, sau fierul non-hemic, se absoarbe mai putin eficient din intestin, asa ca aportul ar trebui suplimentat printr-o cantitate adecvata, dublata de o varietate crescuta a surselor alimentare.

Necesarul zilnic recomandat de fier la adult este cuprins intre 15-18 mg/zi, in absenta unor factori fiziologici sau patologici.

Necesarul de fier creste in anumite conditii fiziologice (sarcina, copilul mic, adolescenti in special de sex feminin, femei de varsta fertila) sau patologice (insuficienta renala tratata prin dializa, tulburari gastrointestinale, convalescenta dupa anumite boli sau traumatisme, etc)

Dintre alimentele vegetale relativ bogate in fier merita mentionate:

–          Cerealele imbogatite in fier (atentie la eticheta produsului, de evitat cele care au si adaos de zahar) sau cele care contin fier in mod natural (quinoa)

–          Fasolea boabe, fasolea verde, mazarea si lintea

–          Soia sub forma de Tofu

–          Legume:  dovlecel, broccoli, varza de Bruxelles, ardei gras si capia

–          Seminte si nuci: seminte de dovleac, susan, pin, arahide, nuci, caju, fistic, alune de padure

–          Fructe proaspete: caise, piersici, pere

–          Fructe deshidratate: stafide, caise, prune, curmale, smochine

–          Germeni de grau (grau incoltit)

–          Spanac, stevie, loboda (prin fierbere creste cantitatea de fier absorbabil)

–          Cacao si produse derivate

–          Condimente: patrunjel, marar, rozmarin, coriandru, piper negru

 

O conditie esentiala pentru absorbtia fierului la nivel intestinal este prezenta Vitaminei C (atentie – este termolabila, deci este distrusa in cursul prepararii termice) in alimentatie, mai ales in perioadele cand sursa fierului este reprezentata de alimente de origine vegetala. Vitamina C se gaseste in cantitati importante in:

–          Fructe: citrice, kiwi, ananas, capsuni, goji

–          Ardei gras

–          Legume cu frunze verzi – spanac, stevie, loboda, unele varietati de salata

–          Legume din familia crucifere: Broccoli, varza de bruxelles, conopida, varza

–          Condimente: rozmarin, busuioc, patrunjel, usturoi

–          Muraturi

Daca tipul de post urmat pastreaza in alimentatia zilnica lactatele, asocierea acestora cu alimentele de origine vegetala care contin fier, mareste disponibilitatea bioelementului.

Se impune o dieta cat mai diversificata, cuprinzand cat mai multe dintre alimentele din lista de mai sus, cunoscut fiind faptul ca monotonia alimentara duce pe de o parte la pierderea apetitului si pe alta, la cresterea riscului de aparitie a dezechilibrelor si carentelor alimentare.

Daca apar simptome ale anemiei feriprive (paliditate a tegumentelor si mucoaselor, oboseala cronica, stare de slabiciune, ameteli, puls rapid, palpitatii, etc), ar fi indicat un consult medical.

Lasă un comentariu