Evitarea tulburarilor digestive de Paste

Media abunda in sfaturi gravitand in jurul cuvantului „cumpatare”. Si de Paste, si de Craciun, si in viata de toate zilele. Sunt insa si alte lucruri pe care le putem face, fie inainte, fie chiar in zilele festive, pentru a ne putea bucura pe deplin alaturi de cei dragi? Raspunsul este simplu: DA! Sunt cateva elemente care ne pot scuti de o vizita la farmacie, sau chiar mai rau, de una la camera de garda a unui spital.

Urmatoarele sfaturi  va pot oferi o sansa in plus, pe langa cumpatare:

–          In special daca ati postit, in saptamana premergatoare sarbatorii incercati sa cresteti gradat cantitatea de lipide (grasimi) din alimentatie, preferabil pe seama grasimilor „bune”. Variantele ar include cresterea aportului zilnic de seminte si nuci, halva,avocado, ulei (preferabil de masline, presat la rece).

–          Incercati sa combinati la fiecare masa carbohidrati cu proteine si lipide, pentru 4-5 zile inainte de ziua festiva, in asa fel incat organismul nu va fi „surprins” de varietatea de alimente oferite dintr-o data si in cantitati apreciabile.

–          Daca nu ati postit, ar fi ideal sa incercati sa va limitati putin aportul caloric pentru 5-7 zile inainte de sarbatoare, in asa fel incat masa imbelsugata alaturi de cei dragi sa nu devina „picatura care umple paharul”

–          In zilele de sarbatoare, incercati sa includeti in alimentatie fructe si legume, crude sau preparate termic, fie la masa, fie intre episoadele alimentare; pe langa aportul de fibre si vitamine, ele vor constitui un „burete” care va umple tubul digestiv, reducand senzatia de foame si impiedicand pana la un punct, supra-alimentatia. Alegeti garnituri din salata verde, ridichi, ceapa verde, rosii, castraveti, ardei gras, usturoi verde, leurda langa antreuri. Alegeti diverse feluri de salata langa friptura, dati o sansa in plus stufatului sau mancarii din spanac sau stevie.

–          Daca sunteti un consumator de carne, incercati sa va re-orientati catre ied in loc de miel, sau, si mai bine, catre carne de pasare.

–          Traditia cere ca sa ciocnim oua de Pasti – dar trebuie oare sa le mancam pe toate? Sau in intregime? Albusul de ou este hipocaloric, cu un continut de grasimi aproape de 0 si usor de digerat, asa ca renuntarea la galbenus ar fi o alta varianta de luat in considerare.

–          Alcoolul, daca nu poate fi evitat, macar ar trebui sa nu provina din mai multe feluri de bauturi, iar cantitatea ingerata ar trebui sa fie strict guvernata de MODERATIE. Oricum, alcoolul ofera organsmului calorii, si nu putine:  7 kcal/g. Un calcul sumar ne arata cam cata energie rezulta din cantitati relativ mici de bauturi alcoolice: 180-270kcal din 100 ml de distilat, 80-140kcal din 100 ml vin, 30-45 kcal din 100 ml de bere…

–          Evitati bauturile carbogazoase, (in special cele care contin si zahar) – pe langa volumul ocupat de lichid in stomac, se adauga si volumul rezultat din separarea dioxidului de carbon de vehiculul lichid – un motiv in plus pentru discomfort abdominal.

–          Exista medicamente care pot ajuta dupa episodul indiscretiei alimentare. Pe de o parte sunt cele care grabesc golirea stomacului, asa-zisele propulsive, iar pe de alta parte sunt cele care ajuta digestia, prin continutul lor in enzime specifice (glucolitice, lipolitice si proteolitice).  Ar merita mentionate si medicamentele anti-acide, anti-secretorii, anti-flatulente si antispastice. Pentru toti acesti agenti farmacologici, chiar daca unii sunt disponibili in farmacii fara reteta, cel mai bine ar fi sa cereti sfatul unui medic.

Daca sunteti ingrijorati de felul in care va evolua greutatea Dumneavoastra de sarbatori, cel mai bine ar fi sa faceti ceva inainte – consultati un nutritionist! Aveti o sansa in plus sa treceti cu bine peste aceasta perioada, iar eforturile de dupa nu vor mai fi atat de mari.

Lasă un comentariu